,,De beurzen komen amper van hun plaats. Het is wachten op de ECB en de Amerikaanse banencijfers, die later deze week naar buiten komen. Ook komt de uitspraak van het Duitse hof over het Europese noodfonds ESM op 12 september steeds dichterbij. Tot die tijd hobbelen we voort”, aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,1 procent lager op 331,45 punten. De MidKap-index bleef ongewijzigd op 507,01 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tussen 0,3 en 0,8 procent.
Kredietwaardigheid
Een verlaging van het vooruitzicht van de kredietwaardigheid van de Europese Unie door kredietbureau Moody’s drukte de stemming op de beurzen. De neerwaartse bijstelling is het gevolg van de mogelijke verlaging van de kredietstatus van de lidstaten die het meest bijdragen aan de EU: Nederland, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië.
Op de obligatiemarkt namen de rentes op Spaanse en Italiaanse staatsleningen wat af dankzij opmerkingen van Mario Draghi. De ECB-president zei maandagavond tegen europarlementariërs dat het opkopen van staatsleningen met looptijden tot 3 jaar past binnen de bevoegdheden van de ECB.
ICA
In de AEX voerde Ahold de stijgers aan met een winst van ruim 4 procent. Het supermarktconcern liet weten de strategische opties voor het belang van 60 procent in de Zweedse supermarktketen ICA te onderzoeken. Een beursgang van ICA in Stockholm behoort daarbij tot de mogelijkheden. Het onderzoek zal naar verwachting 6 tot 12 maanden in beslag nemen.
Vastgoedfonds Unibail-Rodamco was de sterkste daler onder de hoofdfondsen met een min van 1,3 procent. Op de lokale klom DE Master Blenders 1,8 procent. Het koffie- en theebedrijf, dat later deze maand promoveert naar de AEX-index, profiteerde van een adviesverhoging door Nomura.
Lufthansa
In Frankfurt daalde Lufthansa 1,2 procent. Het cabinepersoneel van de Duitse luchtvaartmaatschappij legde dinsdag opnieuw het werk neer in een poging een betere arbeidsovereenkomst af te dwingen.
De euro was 1,2597 dollar waard, evenveel als aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 97,11 dollar per vat en Brentolie klom 0,5 procent tot 116,32 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl